Türkiye'nin en uzun soluklu festivali Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile Belediyesi Başkanı Özgür Kabadayı'nın ev sahipliğinde ve 'Köklerine Dön' mottosuyla bu yıl 35. defa kapılarını kültür ve sanat severlere açtı.
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali 29 Temmuz'da başlayıp 11 Ağustos'a kadar devam edecek. Festival kapsamında ziyaretçileri etkinlikler, defileler, konserler, sergiler ve eğitici atölye çalışmalarıyla nakış nakış işlenen bir program bekliyor.
Festival Videosu:
@ilk_defa_gidiyorum
FESTİVAL, ŞİLE BELEDİYESİ'NİN YENİ BAŞKANI ÖZGÜR KABADAYI EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENİYOR.
Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı yaptığı açılış konuşmasında; Şile'nin zengin değerlerini, kültürel mirasını korumayı ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını, yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleşmesine katkı sağlamanın yanı sıra Şile'nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 'Köklerine Dön' mottosuyla Şile'nin eski ve görkemli festivallerini aratmayacak Şile Bezi'nin ön hazırlık aşamasından yöresel motiflerle bezenmesine kadar tüm süreç hem yoğun katılım gösteren yerel halktan hem de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Büyük bir coşkuyla kutlanan festival, Şile'nin geleneksel el sanatlarına katkıda bulunmakla birlikte kadınların emeğini ve girişimciliğini de destekliyor ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarıyor.
İSTANBUL'UN İLK COĞRAFİ İŞARETLİ BENZERSİZ ÜRÜNÜ: ŞİLE BEZİ
Adına festivaller düzenlenen Şile Bezi, Türk kültürüne ve sanatına değerli bir katkı sunmasının yanı sıra Şile'nin doğal güzelliklerini, bölgenin sanatla iç içe geçmiş tarihini ve yerel kültürünü de dünyaya tanıtmak için eşsiz bir ürün.
Türkiye'nin kültürel mirası, Şile'nin köklü tarihinin bir yansıması, geleneksel dokuma sanatının önemli bir katma değeri olan efsanevi Şile Bezi, İstanbul'un coğrafi işaretli ilk ürünü olmasıyla da ayrı bir öneme sahip.
Festival kapsamında tarihi Kumbaba Oteli'nde gerçekleşen Şile'nin Dokuma Mirası Yıkama ritüelinde katılımcılar, bu kıymetli mirasın emek dolu yolculuğuna tanıklık ettiler.
Şile Belediyesi daveti ve İBB Turizm organizasyonuyla ilk defa katıldığım Şile Bezi Kültür Sanat Festivali, 150 yıllık köklü tarihi ile yeniden yaşatılan Şile Bezi Yıkama Ritüeli ile geçmiş ile geleceği bir araya getirerek bizlere unutulmaz bir deneyim yaşattı.
ŞİLE'NİN COĞRAFİ MİRASI, ŞİLE BEZİ DOKUMA RİTÜELİ NASIL YAPILIYOR?
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 1 Ağustos Perşembe günü tarihi Kumbaba Otel'de gerçekleşen Şile Bezi dokuma ritüeli, su ve pamuk çilelerinin buluştuğu ön hazırlık aşamasıyla başladı.
Un çorbasında kaynatılarak güçlenen ipliklerin haşıllama sürecinin ardından gelen tahar aşamasında, ipliklerin hünerli ellerle tezgâhta hazırlanışı gösterildi.
Daha sonra kara tahtalarda dokuma işlemini ve çözgü ipliklerinin dönüşümünü izleyen katılımcılar, Şile'nin az tuzlu sularında yıkanan ve altın sarısı kumlarında kurutulan bezin, özgün dokusunu nasıl kazandığına doğrudan tanıklık ettiler.
Son olarak, Şileli kadınların ellerinde nakışlanan ve yöresel motiflerle bezenen Şile Bezi'nin efsanevi bir ürüne dönüşme sürecinin anlatıldığı etkinlik Şile Bezi'nin emeğin ve doğanın harmanlandığı bir sanat eseri olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Şile'yi eski festival günlerine döndürmeyi hedefleyen 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, köklerine dönerek değerlerine sahip çıkma hedefiyle özel ve anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
35. ULUSLARARASI ŞİLE BEZİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ PROGRAMI
30 Temmuz Salı
31 Temmuz Çarşamba
1 Ağustos Perşembe
2 Ağustos Cuma
3 Ağustos Cumartesi
4 Ağustos Pazar
10 Ağustos Cumartesi
11 Ağustos Pazar