İLK DEFA TİRİLYE'YE GİDİYORUZ.
Marmara'nın maviliği ile zeytin ağaçlarının yeşilliği arasında tarihi ve kültürel varlıkları ile keşfedilmeyi bekleyen Mudanya'nın incisi Tirilye'ye gidiyoruz.Tarih kokan sokakları, anıt ağaçları, butik dükkanları ve yöreye özgü lezzetleri ile son yılların güzide seyahat yerlerinden biri olan Trilye, ilk defa gidenlere tarihsel ve kültürel bir deneyim vaat ediyor.
ESKİ BİR RUM KASABASI TİRİYLE DİĞER ADIYLA ZEYTİNBAĞI
TİRİLYE bir diğer adıyla ZEYTİNBAĞI, BURSA'ya 40, Mudanya'ya 11 kilometre uzaklıkta eski bir Rum yerleşimi olmanın tüm kültürel özelliklerini gösteriyor. Üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığının yanı sıra tarihi konakları, çeşmeleri, sokakları, ulu çınarları ile ülkemizin kültürel zenginliğini ve güzelliğini gösteren önemli turizm destinasyonlarımızdan biri.
TİRİLYE'NİN (TRİLYE) TARİHÇESİ:
325 yılında Nikaia'da (İznik) toplanan Birinci Ekümenlik Konsülü İncil ile ilgili konuları incelemeye alır. Toplantıya katılanlar arasında görüş ayrılıkları doğar. Muhalifler arasında bulunan Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sorti adlarında 3 papaz, başpiskopos tarafından aforoz edilir. Kendilerine inanan yoldaşlarıyla birlikte Tirilye'ye gelen bu üç papaz, Tirilye'de manastırlar, kiliseler kurarlar.
Tirilye'nin adının da zaman zaman Mirzaoba Mahallesi yakınlarındaki Papazini denilen mağarada inzivaya çekildikleri de rivayet edilen bu üç papazdan geldiği söylenir. Tirilye'nin bulunduğu bölge tarih içinde Mysialılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir.
Eski kayıtlarda yerleşim "Bryllion", "Trigleia", "Trilye/Tirilye" isimleriyle anılan bu mahallenin adı 1900'lü yılların başında Mahmut Şevket Paşa kasabası olarak değiştirilmişse de yerleşim Tirilye olarak anılmaya devam etmiştir. 1963 yılında Zeytinbağı adını almış ve günümüzde tekrar eski adına kavuşmuştur. (*Tarihçe Bilgileri Mudanya Belediyesi sayfasından alınmıştır.)
Bursa'nın tarih ve nostalji kokan yerlerinden biri olan Trilye her sokağında, her köşesinde geçmiş ve bugünün arasında tarih dolu bir yolculuğa çıkarıyor.
TAŞ MEKTEP / STONE SCHOOL
Tirilye'de doğan ve Yunanistan'da eğitim gördükten sonra Metropolit olarak Türkiye'ye dönen Chirisostomos tarafından 1904-1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep, Tirilye'nin ve bölgenin önemli bir tarihi değeri olarak ön plana çıkıyor.
Dönemin batı mimarisini yansıtan neo-klasik tarzda bir yapı olan Taş Mektep, Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924'te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için Darü'l-eytam okulu olarak hizmete açıldı.
1989 yılına kadar işlevini sürdüren bina sonrasında boşaltıldı. Mudanya Belediyesi'nin restorasyona aldığı 2017 yılına kadar kaderine terk edilen Taş Mektep tüm ihtişamıyla günümüzde ise çeşitli eğitim ve seminerler için hizmet veriyor.
Eski Rum evleri, kiliseler, camiler, çeşmeler, asırlık çınarlarıyla adeta yıllar ötesinden sizlere sesleniyor. Osmanlı döneminde eğitim alanında reformların yapıldığı süreçte inşa edilen Taş Mektep'i başta ziyaret etmelisiniz.
TİRİLYE SANAT EVİ / TİRİLYE ART HOUSE
Tirilye'nin doğal ve tarihi zenginliğini yansıtan 'Sanat Evi' bölgedeki şair, yazar, ressam ve araştırmacıları ağırlıyor. Sergiler, söyleşiler, seminerler ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapan TİRİLYE SANAT EVİ'nde öğrencilerin faydalanacağı bir de etüt evi bulunuyor.
Sanat Evi, Tirilye'nin tarih ve bilgelik sunan coğrafyası ve kadim geçmişi eşliğinde üretmek isteyen tüm sanatçıları ve ziyaretçilerini bekliyor.
TRİLYE YAT LİMANI / MARINA AND VILLAGERS' BAZAAR
Trilye'nin şirin ve güzel bir de yat limanı bulunuyor. Balıkçılar ve profesyonel yatçılar tarafından kullanılan bu liman bölgenin ihtiyacına iyi bir katkı sağlıyor. ATATÜRK MEYDANI'nın hemen yanındaki plajdan denize girilen bu sahil hattında yürüyüşe çıkabilir ve ufak tezgahlardan hediyelik eşya alabilirsiniz. Ve en yakın masadan sahilin, poyrazın ve gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz.
Tirilye; kuruluştan kurtuluşa mücadele ile geçen yüzyıllık dönemler boyunca şehrin hafizasına her daim şanlı bir nişan bırakmıştır.
TİRİLYE KİLİSESİ –YEMEKHANE / TİRİLYE- SAINT VASIL CHURCH
19. yüzyılda kilise olarak yapılmış olan TİRİLYE KİLİSESİ, mübadele sonrası öksüzler evi olan Taş Mektep öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılmış. Sonraki dönemlerde çeşitli toplantılar için sosyal amaçlı kullanılan Tirilye Kilisesi 2009'da restorasyonu tamamlandıktan sonra da kültür merkezine dönüştürülmüştür.
KEMERLİ KİLİSE
KEMERLİ KİLİSE'nin halen restorasyonu devam ettiği için yalnızca dışarıdan görebilirsiniz.
ESKİ POSTANE
Taş mektep sırasında yer alan ESKİ POSTANE çok özel bir mimariye sahiptir. Alt katından yöresel zeytinleri satın alabileceğiniz dükkanların yanı sıra ahşap el işçiliği yapılan dükkanlarda mevcuttur.
FATİH CAMİ
Günümüzde ibadete açık olan FATİH CAMİ, Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış. Kiliseden camiye döndüğü için yerli ve yabancı turistlerin oldukça dikkatin çekmektedir.
KÖYLÜ PAZARI'nda ise kadınların kendi hazırladıkları tamamı organik ve yöresel lezzetleri; reçelleri, turşuları, salçaları, bölgenin en önemli değeri olan zeytin ve zeytinyağlarını tadabilir veya satın alabilirsiniz.
ÇAMLI KAHVE: Tirilye'nin balkonu olarak tabir edilen Tarihi Çamlı Kahve'de ismini aldığı mis kokulu çamlar ve taze lezzetlerle dolu kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz. İsterseniz de asırlık çınarların altında, denize ve zeytin bahçelerine nazır bir doğaya karşı kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz.
TİRİLYE ÇARŞISI içinde ve sahil boyunca balık ağırlıklı her bütçeye uygun alkollü ve alkolsüz restaurantlar ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Sahil boyunca ve mahallenin içinde butik olarak işletilen oteller misafirlerini ağırlıyor. Bu butik otellerden biri de bölgenin ruhunu yansıtan mimarisi ve odalarıyla MAZİ BUTİK OTEL.
Detaylı bilgi için: @mazibutikotel
TİRİLYE'YE NASIL GİDİLİR?
İSTANBUL'dan TİRİLYE'ye en kolay ve çabuk ulaşım Yenikapı'dan deniz otobüsü ile sağlanıyor. Mudanya'ya geldikten sonra minibüslerle doyumsuz manzaralar ve zeytinlikler eşliğinde (10 km) Tirilye'ye ulaşabilirsiniz
EDİTO:
Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı Mudanya Mütareke Evi Müzesi'ni, el işi tezgâhları ve rengarenk sokaklarıyla ünlü Girit Mahallesi'ni mutlaka görmelisiniz. Eğer seyahatiniz esnasında yüzmek de isterseniz Mudanya'da halk plajları bulunuyor.
*Katkılarından dolayı go_tirilye sayfasına çok teşekkür ederiz.