ISPARTA GÜLLER DİYARI

ISPARTA GÜLÜNÜN FAYDALARI

Gülsuyu, Gül Macunu ve Gül yağı olarak işlenen gül, bu üç ayrı şekliyle baş ağrısı, ateşlenme, bayılma, mide ağrısı, göz kanlanması gibi rahatsızlıkları tedavi etmekte faydalı olduğu geleneksel tıp kitaplarında yazmaktadır.

@gezsenisparta

@ilk_defa_gidiyorum

 

Isparta gülleri ısparta turizm hasat şenlik

 

 

GÜLLER DİYARI ISPARTA GÜLLERİNİN ÖZELLİKLERİ

 

GÜLBİRLİK: Yağ gülü (Rose Damescana) ve gülyağı üretimi 100 yılı aşkın bir süredir Isparta yöresinde gerçekleştirilmektedir. Bu özelliğiyle de Isparta'ya "Güller Diyarı" denilmektedir. 

Isparta'nın gülünü devletin destek ve yardımlarıyla en iyi biçimde değerlendiren Gülbirlik, 1954 yılında 9 kurucu birim kooperatifinin oluşturduğu Kooperatifler Birliği olarak kurulmuştur. 

Gülbirlik'in halen 6 birim kooperatifi, 8000 üretici ortağı, 5 ayrı yerde kurulu 7 ünite gülyağı tesisi ile 1 ünite gül konkreti tesisi mevcuttur. 

Gülbirlik mevcut tesislerinde günlük 360 ton gül çiçeği işleyerek, Türk ve Dünya standartlarına uygun gülyağı ve gül konkreti üretimini gerçekleştiren, Türkiye'nin ve dünyanın bu alanda en büyük üretici ve ihracatçı kuruluşudur.

 

 

gül tarlası gülbahçesi ısparta gülleri

 

Gülbirlik, 45 yılı aşkın bir süredir istikrarlı bir biçimde sağladığı döviz girdisi ile ülkemize, üreticinin ürününü değerlendirmesi ile de yöre halkına ekonomik ve sosyal refah getirmektedir. 

Halen dünya parfüm ve kozmetik sanayiinin önde gelen kuruluşlarının gülyağı ve gül konkreti ihtiyaçlarını karşılayan Gülbirlik, bu alanda konumunu muhafaza etmekte ve geliştirmektedir. Ayrıca Gülbirlik, 1998 yılı başında kozmetik üretimine de başlamıştır.

 

 

gül festivali gül hasadı ısparta

 

Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gülyağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar.


GÜLYAĞI: Parfüm ve kozmetik sanayiinin en önemli ve pahalı hammaddelerinden olan gülyağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon yöntemiyle kaynatılmasıyla üretilir.

Dünya standartlarına uygun kalitede gülyağı, deniz seviyesinden 1050 m ve daha fazla yükseklikte yer alan, Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde edilir.

GÜL KONKRETİ: Fermantasyona uğramamış, rengini ve kendine has yapısını bozmamış son derece taze pembe güllerin extraction metodu ile işlenmesinden elde edilen krem kıvamında, koyu vişne çürüğü rengi görünümünde katı gülyağıdır. Parfüm ve kozmetik sanayiinin hammaddelerinden biri olan absolüt üretiminde kullanılır.

 

gül hasadı festivali gül turları ısparta

 

Ülkemizde en iyi kaliteli ürünlere eş değer formülasyonlarla el ve cilt kremi, el ve vücut losyonu, değişik saç tiplerine yönelik şampuanlar üretilmektedir.

 

GÜLSUYU: Gülyağı üretimi esnasında elde edilen yağlı suyun (mayanın) bire bir oranında damıtılmış, saf temiz ve sıcak su ile karıştırılması sonucunda elde edilen gül kokulu naturel sudur. Naturel olarak üretilen gülsuları defalarca filtreden geçirilerek, şişelere dolumu yapılır ve ambalajlanıp satışa sunulmaktadır.

Gülsularının naturel olması, zararlı madde içermemesi nedeniyle bazı yiyecek maddeleri ve tatlılarda aroma olarak, cildi besleyici ve dokuları gerginleştirici özelliği nedeniyle vücut ve makyaj temizliğinde kullanılmaktadır.

 

 

Isparta gülü (14)

 

 

KOZMETİKLER: Ürünler modern kalite kontrol laboratuarlarında kalite ve sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra piyasaya sunulmaktadır. Fabrikalarda üretilen ürün yelpazesi yakın bir gelecekte daha da genişletilmesi amaçlanmaktadır.

GÜL HASADI: Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Ali GÖÇER, "Gül bahçelerinde çiçeklenme düşük rakımlı yerlerde 5-10 Mayıs tarihinde başlarken, rakım artışına paralel olarak yüksek rakımlı yerlerde temmuz ayı başında son bulur.

Yaklaşık 40-50 gün süren çiçeklenme periyodu boyunca her sabah saat 5'ten10'a kadar, çiçekler elle tek tek, toplanmaktadır. Toplanan taze gül çiçekleri çuvallara konarak hızlıbir şekilde damıtılmak üzere gül yağı fabrikalarına taşınmaktadır.' diyerek gülün hasat dönemiyle ilgili bilgi veriyor. 

 

 

Ispartada gül hasadı başladı gülsuyu

 

Köy tipi gülyağı üretimi; Atatürk'ün Isparta'ya gelişinde verdiği talimat uyarınca, "İktisat Vekaleti" tarafından modern gülyağı fabrikasının 1935 yılında kurulması sonucu yerini büyük ölçüde sanayi tipi gülyağı üretimine bırakmaya başlamıştır. 

 

GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ: Yağ gülü (rose damascena) Anadolu'ya 1870'li yılların başında Bulgaristan'dan gelen göçmenler tarafından getirilmiştir. Isparta'da ise yağ gülü üretimi 1888 yılında, gülyağı üretimi de 1892 yılında "Müftüzade İsmail Efendi" isimli şahıs tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müftüzade İsmail Efendi tarafından imbik adı verilen basit ve ilkel kazanlarda üretilmeye başlanan gülyağı uzun yıllar yaygınlaşarak, bu metotla üretilmeye devam edilmiştir. 

 

 

Isparta gülü (8)

 

gül hasadı turları gül rose

 

Isparta ili, Türkiye'de özellikle gül yağı ve gül ürünleri üzerine önemli bir merkez haline gelmiştir. Yörede bir çok yerli ve yabancı gül işleme fabrikaları bulunmaktadır. Gülbirlik'e ve özel kuruluşlara ait 5 adedi büyük olmak üzere toplam 15 adet gül yağı fabrikası bulunmaktadır.

 

ISPARTA VE GÜLLERİ HAKKINDAKİ DİĞER İÇERİKLERİMİZ

ISPARTA GÜLÜ 'Her Derde Deva'

Türkiye'nin Gül Bahçesi; ISPARTA

 

KEŞFET