ISPARTA GÜLÜ 'Her Derde Deva'

Isparta Gülü veya Pembe Yağ Gülü olarak adlandırılan Rosa damascena, dünyada kültürü yapılan diğer kokulu gül türleri arasında ekonomik değeri en yüksek olan gül türüdür. 

 

@goisparta

@ilk_defa_gidiyorum

 

Isparta gülü (5)

 

Isparta'da yağ gülü üretimi 1988 yılında gülyağı üretimi de 1892 yılında Müftüzade İsmail Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ISPARTAYA GELİŞİ 

Geleneksel gülyağı üretimi; Mustafa Kemal Atatürk'ün Isparta'ya gelişinde verdiği talimat uyarınca modern gülyağı fabrikasının 1935 yılında kurulması sonucu yerini büyük ölçüde sanayi tipi gülyağı üretimine bırakmıştır. 

Isparta'nın Milas, Gölcük, Yakaören ve Gelincik Köyü, Atabey ilçesinin İslamköy, Gönen ilçesinin Güneykent Kasabası, Keçiborlu ilçesinin Senir kasabası, Kılıç ve Ardıçlı köyleri gülün yoğun olarak yetiştirildiği yerlerdir. 

 

 

gül hasadı ıspartada başladı

 

 

Parfüm ve kozmetik sanayisinin en önemli ve pahalı hammaddelerinden olan gülyağı, gül konkreti, bazı yiyecek maddelerinde aroma olarak, cildi besleyici ve dokuları gerginleştirici özelliği nedeniyle vücut ve makyaj temizliğinde gül suyu kullanılır.

 

Gül reçeli, gül lokumu, gül şerbeti, gül sabunu, gül şampuanı, gül kremi ve cilt bakım ürünleri gülden elde edilen ürünlerdir. 

 

ısparta gül hasadı turları ne zaman

 

Gülsuyu ayrıca gül reçeli, gül lokumu, gül şerbeti, gül sabunu, gül şampuanı, gül kremi ve cilt bakım ürünleri gülden elde edilen ürünlerdir.

 

ROSA CİNSİ GÜL TÜRÜ EN ÇOK TERCİH EDİLEN GÜL TÜRÜDÜR. 

Yağ gülü (Rosa damascena Mill.), bitkiler aleminin Spermatophyta (tohunlu bitkiler) bölümünün Angiospermae (kapalı tohumlular) alt bölümünden Rosales takımı, Rosaceae familyası, Rosa cinsi içerisinde yer almaktadır.

Dünyada yaklaşık 1350 Rosa (gül) türü tanımlanmıştır. Türkiye florasında 24 gül türü kayıtlı olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan tür Rosa damascena Mill'dir.

Rosa damascena türünün bir çok çeşidi olmakla birlikte özellikle "Trigintipetale" çeşidi başta Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere Fas, Mısır, İran, Suriye, Hindistan ve Kafkaslar'da gülyağı elde etmek amacıyla yetiştirilmektedir.

 

ısparta turları gül şenlikleri gül festivali

 

 

ISPARTA GÜLÜ, PEMBE GÜL YAĞI veya YAĞ GÜLÜ 

Rosa damascena; Isparta Gülü, Pembe Yağ Gülü, Yağ Gülü, Sakız Gülü ve Şam Gülü adlarıyla da bilinen pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu, çok yıllık, dikenli ve kışa dayanımı yüksek bir bitkidir. Rosa damascena bitkileri, 1,5-3 m arasında boylanmaktadır.

Gövde silindir biçimli, içi dolu, esmer renkli, çok dallı ve dallar çok sayıdaki irili ufaklı sert dikenlerle çevrilidir. Yapraklar yumuşak yapılı ve ince tüylerle kaplı, alternans dizlişli, saplı ve stipulalı (kulakçık), 5-7 foliolludur.

 

ısparta da Gül Bahçeleri

 

Folioller (yaprakçık) 3-4 cm uzunluğunda oval şekilli, basit dişli kenarlı ve alt yüzleri tüylüdür. Çiçekler hafifçe sarkık, az ya da çok koyu pembe renklidir. Tek renkli olan çiçeklerde içteki taç yapraklar dıştakilerden daha küçük yapılı olup, çiçeklenme çalı formundaki bir bitkide görülen biçimdedir.

Kaliks (çanak yapraklar), korollodan (taç yapraklar) daha uzun, çok parçalı 5 sepalden (çanak yaprak) ibarettir. Korolla çok petalli, petaller (taç yaprak) oval şekilli, soluk pembe renkli, kaideleri beyaz lekelidir.

 

pembe rose gül ısparta

 

Rosa Damascena; Isparta Gülü, Pembe Yağ Gülü, Yağ Gülü, Sakız Gülü ve Şam Gülü adlarıyla da bilinen pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu, dikenli ve kışa dayanımı yüksek bir bitkidir.

 

ISPARTA VE GÜLLERİ HAKKINDAKİ DİĞER İÇERİKLERİMİZ

TÜRKİYE'NİN GÜL BAHÇESİ 'ISPARTA'

ISPARTA GÜLLER DİYARI

 

 

KEŞFET